AMEA
Αρχική Ξενοδοχείο Δωμάτια Ιωάννινα Παροχές Pool Bar Προσφορές Gallery Επικοινωνία
Κάντε Κράτηση e-Check in

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και Κέρινων Ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

Επισκεφθείτε το

Η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τα χέρια ενός έμπειρου τεχνίτη, ο οποίος σχεδιάζει και αναπαριστά την ιστορία του τόπου πριν από την Επανάσταση του 1821. Ο Παύλος Βρέλλης, γεννημένος στα Γιάννενα το 1923, ζωγραφίζει, σμιλεύει τις πέτρες και τα ξύλα από μικρή ηλικία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 50 χρόνια αργότερα, το 1983 ένα μουσείο γεμάτο με την τέχνη του, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, ανοίγει τις πόρτες του για να χαρίσει στο κοινό την μοναδική ευκαιρία να «δει» την ιστορία μέσα από τις δικές του δημιουργίες.

Έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων, σε απόσταση μισής  ώρας από την λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – «Παύλος Βρέλλης», στεγασμένο σ ’ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα. 150 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος εντεταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ιστορικής περιήγησης που χωρίζεται θεματικά στην προεπαναστατική και επαναστατική εποχή, καθώς συμπεριλαμβάνει και ξεχωριστά αφιερώματα σε σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες, όπως ο Παύλος Μελάς και η Κυρά της Ρω.

Οι «Γυναίκες της Πίνδου», η «Μάχη της Κρήτης», η «Μικρά Ασία», η «Κύπρος» και οι «Γερμανικοί Φούρνοι» ζωντανεύουν με σάρκα και οστά, αποτελώντας ένα ανεπανάληπτο αξιοθέατο, το οποίο πρέπει να ζήσει κάθε επισκέπτης της περιοχής. Ο ίδιος ο Βρέλλης έχει επιπλέον επιμεληθεί, εκτός από την έκθεση στο εσωτερικό του μουσείου, και τον εξωτερικό χώρο, διατηρώντας πάντοτε την παράδοση, την αγάπη προς τη φύση και την γενικότερη εμπειρία του θεατή. Το έργο του Βρέλλη είναι αξιοθαύμαστο αν αναλογιστεί κανείς πως για κάποιες κέρινες δημιουργίες του, τα μέσα που διέθετε ήταν ελάχιστα : «Δυσκολεύομαι πραγματικά στο να ζωντανέψω πρόσωπα για τα οποία ακόμη και οι αναφορές που έχω γι' αυτά, είναι λίγες ή ελάχιστες (για τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο, είχα κατ' ουσία μόνο ένα σκίτσο)».