AMEA
Αρχική Ξενοδοχείο Δωμάτια Ιωάννινα Παροχές Pool Bar Προσφορές Gallery Επικοινωνία
Κάντε Κράτηση e-Check in

Εκδρομή στα Τζουμέρκα

Επίγειος παράδεισος

Στα σύνορα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας, στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα από τους ποταμούς Άραχθο και Ασπροπόταμο, και μόλις περίπου 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, θα συναντήσετε έναν επίγειο παράδεισο, τα Τζουμέρκα!

Τα ‘Τζουμερκοχώρια’ και η ιστορία τους

Τα Τζουμέρκα ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, αποτελούν ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών, τα Τζουμερκοχώρια, με τα πιο ευρέως γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι και το Γαρδίκι Τρικάλων. Αρκετά από τα Τζουμερκοχώρια βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, ενώ η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα στα 2.429 μέτρα και δεύτερη σε σειρά το Καταφύσι στα 2.393 μέτρα.

Αν και το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής δεν είναι υψηλό, χαρακτηριστικό το οποίο εξυπηρετεί την αγνή απόλαυση του φυσικού πλούτου και του μαγευτικού τοπίου, το χωριό Πράμαντα, που είναι και το μεγαλύτερο εκ των Τζουμερκοχωριών, έχει αναπτύξει σχετικά μεγάλη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας όμως να διατηρεί την αυθεντικότητά του. Η δημιουργία του παραδοσιακού και πανέμορφου αυτού συμπλέγματος χωριών, μας πάει πίσω στην περίοδο μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα, δηλαδή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γεγονός που καθορίζει την περιοχή ως μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Τα Τζουμέρκα, το περιβάλλον και το πανέμορφο φυσικό τοπίο

Ο φυσικός πλούτος που θα συναντήσετε στα Τζουμέρκα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος. Η μεγάλη έκταση κατοικημένης περιοχής είναι διαμορφωμένη με μεγάλο σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον και καταφέρνει να ‘χάνεται’ μέσα στο ορεινό τοπίο, με την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες και τα ποτάμια της περιοχής.

Τα χωριά και οι οικισμοί με τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, παντρεύονται με το φυσικό τριγύρω περιβάλλον και δημιουργούν μια εικόνα γαλήνης και αρμονίας η οποία σας καλεί να την εξερευνήσετε με ένα αίσθημα ευθύνης και τρυφερότητας προς το μεγαλείο της φύσης.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί επίσης και η μεγάλη ποικιλία σε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Η φιλοξενία και προστασία των σπάνιων αυτών ειδών, τα οποία είναι υπό εξαφάνιση, έχει οδηγήσει στην ένταξη πολλών χωριών των Τζουμέρκων στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Φυσική ομορφιά και εξερεύνηση στα Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποτελούν στολίδι της ορεινής Ελλάδας λόγω των πυκνών δασών και της εντυπωσιακά πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Μέσα στο βαθύ πράσινο, ο ποταμός Άραχθος, αλλά και ο παραπόταμος αυτού, Καλαρύτικος, δροσίζουν το μάτι και δημιουργούν μια παραμυθένια εικόνα που μένει χαραγμένη στο νου.

Κατά την περιήγησή σας στα Τζουμέρκα θα συναντήσετε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις! Παραδοσιακά γεφύρια ‘ξεφυτρώνουν’ σε διάφορα σημεία της περιοχής, με το πιο γνωστό εξ αυτών το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια (40 μέτρα μήκος, 18-20 μέτρα ύψος). Άλλα σημεία τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε αποτελούν η κόκκινη εκκλησία λίγο έξω από το χωριό Βουργαρέλι, το λαογραφικό μουσείο του Παντελή Καράλη, το σπήλαιο Ανεμότρυπα λίγο έξω από το χωριό Πράμαντα και η Μονή Κηπίνας.

Τα Τζουμέρκα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ‘παράδεισος’ για τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την εξερεύνηση! Η περιοχή διαθέτει υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές οι οποίες θα σας οδηγήσουν σε εντυπωσιακής ομορφιάς σημεία και θα σας δώσουν την ευκαιρία να θαυμάσετε από πολύ κοντά τον φυσικό πλούτο που απλώνεται γύρω σας. Για τους πιο περιπετειώδεις από εσάς, τα Τζουμέρκα κρύβουν και άλλους θησαυρούς! Η περιοχή προσφέρει δυνατότητα δραστηριοτήτων όπως rafting, 4x4, ποδηλασία βουνού και ιππασία και σας καλούν να απολαύσετε τον μαγευτικό αυτόν τόπο με μια πιο ‘τολμηρή’ ματιά.